Vårt klimatarbete

Snyggt OCH klimatneutralt

Moderna Trähus går före i omställningen till ett hållbart och klimatneutralt husbyggande. Det gör vi genom att målmedvetet och engagerat söka efter nya metoder, material och processer. Och vi har lyckats! I dag kan du få ett hem som är lika vackert och funktionellt som det är vänligt mot vår planet.

Har vi inte lyssnat ordentligt?

Kommentar, Michel Silverstorm - VD Moderna Trähus AB

Vi tror på att man inte behöver välja mellan ett vackert och ett klimatsmart hus! Man kan få ett vackert, och ibland till
och med vackrare hus, om man bygger klimatsmart. För vem tycker egentligen att en platta på mark är speciellt snygg?

Vi gjorde ett komplett klimatbokslut för 2022 som visar hur mycket Co2e (Koldioxidekvivalenter) som hela vår värdekedja släpper ut. Alltså inte bara Moderna Trähus direkta utsläpp utan ALLA utsläpp från inköp av virke till plattsättarens arbete och material och slutligen vad huset släpper i form av uppskattad energiförbrukning. Detta är unikt.

Många, inklusive vi själva pratade tidigare om att vi var så klimatsmarta men det är ju bara en del av sanningen om vi inte tittar på helheten. Vi kan heller inte förvänta oss att en enskild företagare som plattsättare eller rörmokare har tid, kunskap eller plånbok att ta tag i sin del av värdekedjan själv, så vi måste gå före och göra det åt dem.

Vi är egentligen bara i början av denna resa och har väldigt mycket kvar att lära och utveckla.

Jag har under flera år varit intresserad i dessa frågor och började så sakteliga redan för flera år sedan att ställa om. Men mitt stora wake up call var i april i år. Jag laddade ner och läste FN ́s klimatpanels (IPCC ́s) senaste rapport. Det var som ett slag i magen för mig. Det första jag sa till min fru var: varför har ingen sagt att det är så här allvarligt och redan nu? Eller är det vi som inte lyssnat ordentligt?

Efter det har jag läst otaliga böcker, besökt klimatpaneler där bland annat Johan Rockström varit med och diskuterat har jag tagit beslutet att jag måste göra vad jag kan. Privat så har jag slutat flyga, sålt bilarna med förbränningsmotor osv. Den stora skillnaden kan jag dock göra genom mitt företag – Moderna Trähus. Jag har inga andra ägare som kräver avkastning eller en styrelse som måste se prognoser på vad dessa ändringar skulle göra för företaget. Jag bara ändrar och gör det jag tror på.

Vårt klimatarbete

Att bygga ett nytt hus är kanske den största investeringen du gör i ditt liv. Tyvärr är det också en av de smutsigaste sakerna du kan göra mot miljön – om du väljer att bygga med betong, cellplast och armering.

Visste du detta?

  • Enbart cement står för 8 procent av jordens totala koldioxidavtryck. (Nature, 597, 2021).
  • Stål, kemikalier och cement står för 70 procent av alla industriella utsläpp (Klimatboken, 256, 2022).
  • Enligt FN:s klimatpanel IPCC:s senaste rapport AR 6 behöver byggindustrin minska sina utsläpp med 66 procent till 2050 på global basis.

Se filmen om vårt klimatarbete

Spela videoklipp

Bygg miljövänligt – på riktigt

När du väljer Moderna Trähus kan du reducera ditt klimatavtryck rejält. Att bygga ett hus från vår serie Eco Line innebär exempelvis 78 procent mindre koldioxidutsläpp än vid ett konventionellt husbyggande.

Vi vågar sikta högt

År 2020 tog vi på Moderna Trähus ett strategiskt beslut: alla våra hus skulle vara klimatneutrala. Sedan dess har vi tagit flera steg mot en smartare och klokare husproduktion. Vi äventyrar inte framtida generationers möjligheter att leva ett gott liv med tillgång till jordens resurser.

Vill du veta mer om våra husserier Eco Line och Stolphus?

Som första husleverantör på marknaden har vi satt flera ambitiösa klimatmål:

Syna oss i sömmarna – det tål vi!

Vår resa har bara börjat men vi är ändå pionjärer inom klimatsmart byggnation. Som en av de första hustillverkarna i Sverige har vi gjort en klimatdeklaration för 2022. När du köper ett hus från oss kan du följa klimatpåverkan i alla led – från hur virket transporteras till vad plattsättarens fog och fix genererar i koldioxidekvivalenter.

Som kund hos oss ska det vara enkelt för dig att bidra till ett bättre klimat och förstå hur ditt husprojekt påverkar jordens klimat.

Klimatkompensation – mer än bara ett tillval

När du köper ett hus från Moderna Trähus kan du sova med gott samvete. Du kan vara trygg med att vi gjort allt vi kan för att minska utsläppen i samtliga produktionsled. Men vi nöjer oss inte där.

De koldioxidutsläpp som trots allt sker när vi producerar ett nytt hus åt dig kommer du automatiskt få klimatkompensera för. Hur då? Jo, i slutpriset för ditt hus ingår ett belopp på cirka 10 000-25 000 kronor som vi oavkortat skickar vidare till ett FN-lett klimatprojekt.

Beloppet avgörs av storleken på ditt hus men också om du bygger på betongplatta eller med vårt träbjälklag på stolpar. Kompensationen motsvarar 200 procent av utsläppen från ditt husprojekt, vilket krävs för FN-certifieringen Gold Standard. Din klimatkompensation dokumenteras genom ett certifikat av ackrediterad aktör med uppgifter om hur mycket du har betalat och till vilket FN-projekt.

Vi gör skillnad tillsammans

Kan du som kund välja bort klimatkompensationen för att spara på kostnader?

Nej, inte hos oss på Moderna Trähus. Vi tror på en 100 procent hållbar produktion där vi som husleverantör tar ansvar, sätter nya normer och hjälper dig som kund att göra kloka, hållbara val. Vi är en del av den gröna omställningen och vet att ni är många som vill vara med.