Klimatneutrala hus

Klimatneutralt från början

Vi är inte rädda för att ta viktiga beslut för framtiden. Hos oss får du ett klimatneutralt hus med låg förbrukning – bra för miljön och bra för plånboken

Våra hus är klimatneutrala

Under 2020 tog vi ett strategiskt beslut att våra hus skall vara klimatneutrala. Detta har inneburit en del små förändringar i vår produktion men framförallt har val av byggnadsmaterial varit avgörande.

Vi bygger som alltid med trä vilket är det bästa byggmaterial som finns då det är helt cirkulärt och har bundit koldioxid istället för att släppa ut det under framställning.

Den vanliga diffusionsplasten är ersatt med en öppen diffuisionsduk och mineralullen är ersatt med träfiberbaserad isolering. Mineralull är extremt skitigt, det framställs av mineralen diabas som hettas upp till ca 1700 grader och blandas med b.l.a koks mm för att kunna formas till ull. Enbart med den nya träfiberbaserade isoleringen sparar vi in motsvarande 7 till 8 bilars årsutsläpp på koldioxid per hus i snitt.

Utöver detta har vi ställt krav på våra underleverantörer att de skall redogöra för klimatpåverkan av deras produkter.

Lågenergihus som standard

Att bygga hus med mycket låg energiförbrukning är inte bara bra för plånboken utan även bra för klimatet i stort.

Det pratas väldigt mycket om isoleringstjocklek i väggar och U-värde på fönster. Detta är förstås viktigt men är bara en del av ett större pussel där allt bidrar till helheten i ett lågenergihus. Lika viktiga är projektering, bra konstruktionslösningar där alla köldbryggor bryts, att huset är riktigt tätt och har maximal återvinning på energi. Samt inte minst att huset är välbyggt både på fabrik och ute på byggplats. Här ligger Moderna Trähus i absoluta framkant. Vi levererar lågenergihus där ni är fria att få det hus ni verkligen vill ha.

Hög standard

 • Välisolerad yttervägg med dubbla köldbryggsbrytare. Hela den bärande stommen är isolerad utifrån och in.
 • Välisolerade energifönster.
 • Fönster satta på fabrik med extra tätning och intejpad ångbroms.
 • Ångbroms (öppen diffusionsspärr) vid bjälklag (ej kapad och tejpad vid bjälkar).
 • Senaste värmepumpstekniken.
 • FTX-aggregat med maximal återvinning av uppvärmd luft.
 • Lågenergivitvaror.
 • Led-spottar.

Vill du veta mer om vår höga standard?

Som tillval kan ni även välja

 • Solceller
 • Solpaneler
 • Vattenmantlad kamin
 • Intelligenta hem lösningar
 • Komfortkyla (nästan gratis svalka på sommaren)

 

Blir detta inte dyrt?

Om man jämför med en enkel konstruktion med frånluftvärmepump så kostar detta initialt mer. Men ett lågenergihus ska inte ses som en kostnad, det är en investering. Ni får ett varaktigt värde över tid som år från år ger er lägre driftskostnader, bättre boendeklimat och mindre påverkan på klimatet.

Alla hus med balanserad ventilation som standard (FTX).

Skolor, kontor och offentliga lokaler har alltid balanserad ventilation och kontrollerad luftkvalité, men detta är inte standard i de flesta nya hus som byggs. Att ta in kall luft genom väggen är en billig lösning, men inte bra för komforten inomhus. Och inte heller bra för miljön.
I ditt nya hus kommer ni att spendera den mesta av er tid med familjen. Då borde det vara en självklarhet att också luften ska hålla högsta klass. Dessutom kan man med rätt FTX också få komfortkyla på sommaren till väldigt låg kostnad.

En leverantör men med oändliga möjligheter

Moderna Trähus använder bara senaste teknik för boendemiljö och energieffektivitet. Och alltid med beprövade material och råvaror som gör att du och huset mår bra tillsammans. Det är här ni ska leva och bo, år ut och år in. I ett modernt trähus kan ni vara trygga.

Det finns många fördelar att bygga med Moderna Trähus